« Je ruimte innemen vanuit zelfvertrouwen»

Gepubliceerd op 04-01-2022

Wanneer jij voldoende zelfvertrouwen hebt dan is kiezen voor jezelf iets wat je van nature doet. Je neemt jezelf en je verlangens serieus en leeft op die wijze dat in alles wat je doet, je jezelf bent. Hierdoor heb je veel levensenergie, doe je wat je leuk vind en straal je ook uit dat je lekker in je vel zit. Iedereen maakt dingen mee in het leven die ervoor zorgen dat het zelfvertrouwen een deukje oploopt. Hierdoor wordt het lastiger om vanuit je innerlijke kracht echt voor jezelf te kiezen. Om echt voor jezelf te gaan staan.

Kiezen met je hart

Wanneer ik een keuze moet maken, dan ga ik bewust voelen wat een mogelijke keuze voor mij betekent. Gaan mijn ogen ervan sprankelen ? Word ik er blij van ?  Vind ik het leuk en spannend ? Wanneer dat allemaal klopt dan past.  Voor mijn burn-out maakte ik keuzes vanuit mijn hoofd en deze keuzes brachten me niet het geluk waar ik zo naar verlangde. Daarna koos ik alleen nog maar met mijn hart en deze keuzes zorgden ervoor dat mijn verlangens één voor één vervuld werden. Wanneer jij keuzes maakt vanuit je hart dan zijn die keuzes in overeenstemming met wie jij echt bent. Dan is het altijd goed, dan voel je je goed bij wat je doet.

Ruimte innemen

Hieronder staan enkele voorbeelden over je ruimte innemen:

  • Wanneer jij over voldoende zelfvertrouwen beschikt dan geef je duidelijk aan waar jij behoefte aan hebt.  Wanneer iemand iets voorstelt wat niet past bij je, dan bedank je vriendelijk en dan ga je verder met je leven. Wanneer je minder stevig in je schoenen staat dan kun je bang zijn om mensen af te wijzen of om afgewezen te worden en zeg je ja tegen dingen waar je vanuit zelfzorg beter nee tegen kunt zeggen. Dingen doen tegen je gevoel in, dat trekt je levensenergie naar beneden.
  • Ruimte innemen is jezelf uitspreken. De ander vertellen over jouw gevoelens en hoe jij tegen dingen aankijkt. Ook als je van te voren al weet dat de ander een andere mening heeft. Vanuit zelfvertrouwen blijf je altijd achter jezelf staan. 
  • Ruimte innemen is ook aangeven bij een ander dat je het niet alleen kunt. Dat je hulp nodig hebt omdat je zonder hulp niet verder komt. Een ander vind het dikwijls fijn om te kunnen helpen. Dus schroom niet om de benodigde hulp ook te vragen.
  • Ruimte innemen is ook jezelf niet kleiner maken dan je bent. Laat jezelf zien met alle kwaliteiten die je in je hebt. En weet dat mensen altijd wel een mening hebben, maar laat de mening van een ander jou niet belemmeren op je pad
  • Ruimte innemen is ook rust nemen wanneer je voelt dat dat nodig is. Niet door blijven rennen omdat je niemand wilt teleurstellen.
  • Ruimte innemen is ook in groepsverband jezelf laten zien en van je doen horen.

Dit zijn enkele voorbeelden van ruimte innemen.  Het tegenovergestelde is de ander ruimte geven. Je laat de ander vrij om zijn of haar dingen te doen. Zonder claimgedrag, zonder angst om de ander te verliezen. Wanneer je je onzeker voelt dan kan het kwetsbaar aan voelen om de ander ruimte te geven. Je bent bang om iemand te verliezen. Weet dat in een goede relatie waarin er ruimte is, er lucht bij het vuur kan. Dus elkaar ruimte geven werkt bevorderend voor een prettige relatie.  Ruimte geven en ruimte krijgen zijn twee dingen die essentieel zijn voor een goede relatie. Wanneer de balans niet goed is dan wringt dit. Een voorbeeld, wanneer je partner bijna alle ruimte inneemt en er weinig voor jou overblijft, dan voel je je daar niet goed bij. Je kunt dit even volhouden maar uiteindelijk kan dit de relatie kosten wanneer je hier niet tijdig met elkaar over in gesprek gaat.

Ruimte innemen is iets wat je in je jeugd geleerd hebt. Denk eens even terug, hoe was het in het gezin waar jij bent opgegroeid ? Hoe was de samenstelling van dat gezin ? Mocht jij jezelf zijn ? Kon jij je ruimte innemen ? Of was je vroeger ook al stil en teruggetrokken en heb je dit gedrag meegenomen naar het heden ? Weet dat elk gedrag om te buigen is.

Natuurcoaching

Met natuurcoaching ga jij onderzoeken wat je verlangens zijn en wat je tot nu toe beperkt heeft om je verlangens te realiseren. In deze sessies kan het zijn dat jij inzichten krijgt waar je beperkende gedachten of gedragspatronen hun oorsprong hebben. Wanneer dit duidelijk is dan kun je dit ombuigen zodat jij zelfverzekerder en krachtiger in het leven staat. Kun jij ondersteuning gebruiken, dan loop ik graag met je mee.

Liefs, Trea

vrouw-01641316536.jpg