« Een stukje rouwproces gedeeld uit eigen ervaring»

Gepubliceerd op 23-11-2021

Ik wil graag mijn verhaal delen omdat dit enerzijds helend werkt en anderzijds dat mensen die ook door een rouwproces gaan zich er in kunnen herkennen. En het is altijd fijn om te weten dat jij niet de enige bent die door een rouwproces gaat. Het is alweer zeven jaar geleden dat mijn overleden echtgenoot en vader van onze twee kinderen ziek werd. Na een heerlijke vakantie op Madeira kwam de diagnose darmkanker met uitzaaiingen keihard aan. Onze kinderen waren nog jong, 12 en 13 jaar. Voor hen wilden we niets liever dan hun gewone leventje laten doordraaien. We probeerden zo gewoon mogelijk te leven en dat lukte aardig omdat William fysiek nog goed kon. Onze grootste fout is geweest dat we te weinig gepraat hebben met de kinderen en het doemscenario buiten de deur hebben gehouden. We hoopten op een goede afloop en wilden daarom de kinderen behoeden voor veel pijn. Uiteindelijk kwam heel onverwachts het einde. Ineens was het lichaam op, werd de pijn ondraaglijk en kwam de dood als een verlossing.

Maar daarna kwam het bekende zwarte gat. We probeerden te overleven, ieder deed dat op z'n eigen manier. Er was zoveel verdriet bij iedereen. Ik was mijn partner en maatje kwijt, waar ik 30 jaar samen mee was. De kinderen verloren hun vader, steunpilaar en hun vaste basis. Voor ons allemaal viel het gezin uit elkaar. Turbulente jaren volgden.

Waar de een ervan genoot om weer wat plezier in het leven te omarmen na veel ziekenhuisbezoeken en zwaarte, vind de ander het moeilijk om überhaupt te mogen genieten, omdat papa dat ook niet meer kan. Voor William was het gezin alles. Het enige wat hij wil is dat we allemaal het leven weer oppakken en verder gaan. Om die dingen te doen die ieder van ons gelukkig maken. En om te genieten van de kleine dingen omdat die er toe doen in het leven.  Dat we dankbaar zijn voor een gezond lichaam en dat we vooral doorgaan met zijn drietjes. Hij wil ook dat we weten dat hij nog steeds bij ons is. Zijn fysieke lichaam is er niet meer maar zijn ziel is nog steeds bij ons. Ik voel zijn aanwezigheid regelmatig en ik weet ook zeker dat hij een oogje in het zeil houd bij onze kinderen. Hij zal alles doen wat in zijn macht ligt om ze te beschermen.

Ik weet uit eigen ervaring dat een rouwproces met ups en downs gaat. Je komt jezelf vaak tegen. Er is veel innerlijk werk nodig om weer helemaal in je kracht te gaan staan. Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het proces van vallen en opstaan is. Omdat mijn veerkracht en doorzettingsvermogen groot zijn, ben ik er weer helemaal. Krachtiger en sterker dan ooit tevoren. Wanneer jij momenteel uit je kracht bent, door een verlies, ziekte of iets anders.......   en je kunt daarbij ondersteuning gebruiken dan ben ik er graag voor je.

Natuurcoaching is een mooie manier om je weer in contact te komen met jouw ware natuur. Van hieruit ga jij stapsgewijs ontdekken hoe jij weer in je kracht komt.

stenen-01637656590.jpg