« Zelfzorg voor zelfvertrouwen »

Gepubliceerd op 21-11-2020

Zelfzorg, dit kleine woord omvat heel veel. Zelfzorg betekent goed voor jezelf zorgen op alle aspecten van je leven. Is een goede zelfzorg egoïstisch? Nee, je kunt alleen goed voor een ander zorgen wanneer je ook goed voor jezelf zorgt. 

Goede voedingsstoffen zijn een must voor je lichaam. Waarschijnlijk ken je de uitdrukking wel: je bent wat je eet....

En natuurlijk een avondje lekker een wijntje drinken is gezellig en moet kunnen. Wanneer je voor 80% gezondr voeding tot je neemt, dan blijft er nog genoeg lekkers over. Wist je dat veel water drinken ervoor zorgt dat je alle afvalstoffen kunt af voeren.?

Jezelf voldoende voeden op een ander vlak, ervoor zorgen dat je je omringd met mensen of hobbies die jou voeden. Die je veel energie geven. Waar je plezier uithaalt of waar je iets van kunt leren. 

In deze hectische maatschappij heb je vaak veel ballen de lucht in te houden. Denk aan werk, een gezin, je huis(houden), je scociale leven, een eventuele studie noem maar op. Ondanks dat je het soms heek druk hebt, is het belangrijk om de balans van inspanning en ontspanning goed in de gaten te houden. Teveel spanning zorgt voor stress en dit slaat zich allemaal op in je lichaam. Pas wanneer jij ontspant, dan laat de spanning jou los. Dus voel je zeker niet schuldig als je eens een dag helemaal niks doet.

Alleen maar ontspannen is ook niet goed voor het lichaam. De meeste mensen willen toch graag vitaal oud worden en daar hoort ook bij dat je gedurende je leven je spieren in beweging zet en voorziet van voldoende zuurstof. Jezelf in beweging zetten is letterlijk en figuurlijk goed voor je. Veel mensen die vastlopen, worden door natuurcoaching letterlijk en figuurlijk in beweging gezet.

Om goed voor jezelf te kunnen zorgen, is het belangrijk dat je weet waar je behoefte aan hebt. Wat zijn jouw behoeftes, heb je die helder? Waar verlang jij naar? En worden die verlangens, nu, in jouw leven ook vervuld? 

Geef jij op tijd aan wanneer jouw grenzen bereikt zijn? Geef jij aan dat je nu geen energie of zin hebt in dat uitje? Geef jij duidelijk aan dat jouw wensen wellicht niet overeen komen net die van je partner of een andere relatie? 

Durf jij ten alle tijden voor jouw mening op te komen of slik je jouw mening in omdat je weet dat deze niet overeenkomt met degene waar je nu mee bent. Zelfzorg betekent ook jezelf ten alle tijden kunnen uitspreken richting een ander op een respectvolle manier. Alle emoties die je niet uit, worden ook op celniveau opgeslagen in je lichaam. Dus uit jezelf, 

Ben maar een keer boos, heel verdrietig of huil maar een keer. Wanneer je deze emoties kunt loslaten dan ontstaat er meer ruimte in jezelf. Meer ruimte om vrij en blij te kunnen zijn. Meer ruimte om te kunnen genieten. Mee vreugde..... en zeg nou zelf, we zijn hier toch ook op aarde om te genieten van de leuke dingen in het leven. Ook dat is een goede zelfzorg :-) 

Rust-01605967943.jpg