« Zelfvertrouwen»

Gepubliceerd op 27-11-2020

Regelmatig loop ik met een coachee door de mooie natuur hier in Den Bosch. De coachee heeft altijd een vraag waarover hij of zij meer inzichten wil of deelt met me wat er op dit moment niet lekker loopt in zijn of haar leven.  De thema's zelfvertrouwen en innerlijk leiderschap komen vaak aan bod, vandaar dat ik hierover wat wil delen.

Het woord zelfvertrouwen bestaat uit twee delen Zelf  en Vertrouwen.  Durf op jezelf te vertrouwen dat is een heel mooie basis voor jezelf. Durf erop te vertrouwen dat de keuzes die je maakt de juiste keuzes zijn, Keuzes die passen bij jou, bij jouw waarden en normen en bij jouw manier van leven. Durf te vertrouwen op jezelf dat ook al loop jij niet het pad dat een ander loopt, dat jouw pad goed is. Dat jouw pad past bij wie jij bent. Jij wordt immers nooit gelukkig wanneer je het pad van een ander loopt.  

Je hart is in alle situaties je compas.  Durf jij naar je hart te luisteren ? Wanneer je hart blij wordt van een situatie, dan voel je dat in je lichaam. Je krijgt een warm gevoel van binnen en je weet dat het klopt. Maar wij mensen zijn er ook heel goed in om wanneer iets niet meer goed voelt, om dat gevoel de kop in te drukken. Want op het moment dat je voelt dat het niet meer goed voelt, dan komt het pas.. Dan mag je zelf in actie komen. Ja en dat is de meest spannende stap. Je mag de situatie die niet meer goed voelt gaan beëindigen of wijzigen. En ja dat is best spannend. Want je gaat een bestaande situatie wijzigen of loslaten. 

Het kan betekenen dat je dingen los gaat laten omdat het niet meer past of goed voelt. In dit geval laat je bestaande zekerheden los en omarm je de onzekerheid. Je laat het ene los maar hebt nog geen idee wat er ooit voor in de plaats zal komen. Je verlaat dus je comfortzone. Van een comfortabele situatie ga je naar een situatie die nieuw, spannend en onbekend is. Veel mensen vinden dit best even een dingetje...   Soms kun je je jezelf even onzeker voelen, maar wanneer dit gevoel er mag zijn, dan verdwijnt het meestal heel snel. Het vergt moed en innerlijk leiderschap om nieuwe keuzes te maken. Om daadwerkelijk nieuwe stapjes te zetten. Maar wanneer je dat eerste nieuwe stapje zet en je wordt er blij van, dan weet je dat je op de goede weg zit. De eerste stap op weg naar iets nieuws.  En vaak geeft dat weer een sprankeling aan je leven. Laat jij je leiden door je angsten en vermijd je nieuwe situaties, nieuwe activiteiten en nieuwe mensen ? Of durf jij te vertrouwen op je innerlijk compas en neem je leiderschap over je leven. Stippel jij een nieuw pad uit waar je wel blij en gelukkig van wordt. Durf jij dan op jezelf te vertrouwen dat je het kunt ?

zelfvertrouwen-01605875262.jpg